De Brug van den Azijn

Het talud moet de grove uitstraling hebben van gebroken graniet. Om die uitstraling te verwezenlijken, worden de betonnen wandpanelen volgens een bijzonder proces en met speciale ingrediënten gemaakt.
126 detail 855x278 1

Jan de Nul en Herbosch-Kiere werken aan een nieuwe brug over het Albertkanaal om de doorgang van grotere schepen te faciliteren.

De oprit naar de brughoofden wordt verzorgd door het Italiaanse Macafferi. Zij voeren de engineering uit van het grondwerk en leveren de betonnen panelen die als wand van de oprit fungeren. De wandpanelen worden vervaardigd bij De Jong Beton in Alphen.

De panelen worden gestort in speciale stalen mallen, met geprofileerde randen waardoor de panelen in elkaar grijpen en zo voor een verband zorgen. Aan de achterzijde van de panelen zijn lussen ingestort waarmee de panelen worden verankerd in de oprit. De panelen zijn bevestigd aan riemen die in de in de grond van de oprit worden verwerkt, resulterend in zogenaamde gewapende aarde, ook wel bekend als terre-armée.

Stalen structuur mat Kiwitz Nova vertragingspasta

Het talud moet de grove uitstraling hebben van gebroken graniet. Om die uitstraling te verwezenlijken, worden de betonnen wandpanelen volgens een bijzonder proces en met speciale ingrediënten gemaakt. Als toeslagmateriaal in het beton, gebruikt men basaltsplit. Dat is een donker granulaat met hoekige deeltjes, 2 tot 5 millimeter groot. De elementen stort men op een rubberen structuurmat met een reliëf. Deze structuurmat is vooraf behandeld met Kiwitz Nova vertragingspasta (een roze substantie), waardoor het hydrateren van de cement en dus het uitharden van de beton in het eerste laagje (zichtkant van het element) wordt vertraagd. 

Uitwassen zacht cement Kiwitz

De cementpasta blijft zo relatief zacht en wordt daags na het storten en na het ontkisten met behulp van een hoge drukreiniger verwijderd, zoals te zien op de afbeelding. Op deze wijze wordt de basaltsplit deels blootgelegd, wat het grove karakter van gebroken graniet benadrukt. 

Het resultaat

  

 

Op bovenstaande afbeelding zie je het project tijdens de bouwfase. Let op het verband tussen de panelen en de riemen waarmee de panelen worden bevestigd aan de oprit. Op de laatste afbeelding een close-up van een voltooid paneel. Het oppervlak vertoont een grove structuur gecreëerd door de rubberen mat onderin de mal en het uitwassen van de relatief zachte cementpasta.

Wilt je meer informatie over de Kiwitz Nova vertragingspasta neem dan gerust contact met ons op. 

Neem gerust contact met ons op
We helpen je graag

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Mijn persoonsgegevens mogen behandeld worden conform de Privacyverklaring